Prvá tohtoročná úroda z agrokruhov je už na tanieroch v školských jedálňach
Vypestovanú zeleninu bude škola distribuovať do 5 stredoškolských župných jedální a 4 zariadení sociálnych služieb v kraji.
V župnej SOŠ agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku je vždy na jar rušno. Budúci odborníci na poľnohospodársku výrobu aj stroje začínajú s celosezónnou starostlivosťou o plodiny, ktoré vysadia okrem tradičných polí aj do systému Agrokruh. Ide o unikátny spôsob obrábania 12 polí v tvare kruhu, ktorým dominujú 4 otočné ramená na elektrický pohon. Pokrokový a na Slovensku stále ojedinelý spôsob pestovania majú mladí poľnohospodári priamo v areáli školy, čím prepájajú teóriu s praxou.
„Hovorí sa, že všetko zlé je aj na niečo dobré. Túto skúsenosť majú aj naši nádejní odborníci na stále populárnejšiu poľnohospodárku výrobu. Počas štúdia sa učia reagovať na striedanie sucha s búrkami a mnohé nepredvídateľné úlohy pri prevádzkovaní školskej farmy. Doslova vychytali muchy a prvé plodiny tohtoročnej úrody – šalát a cibuľa sú už na tanieroch študentov gymnázia, hotelovej akadémie aj strednej odbornej školy v Košiciach. Postupne sa k nim pridajú aj stravníci v župných zariadeniach sociálnych služieb. Verím, že už čoskoro prídu z Pribeníka dobré správy aj v rámci certifikácie na BIO pestovanie,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Študenti po zime pripravili polia, ošetrili mechanizmy, do pôdy pridali kompost ako aj slamu pre jej zúrodnenie. Na základe osevného plánu spolu s pedagógmi vysadili a vysiali napríklad hrášok, hlávkový šalát, fazuľu, cviklu, mrkvu, zeler či cibuľu v rámci systému Agrokruh. Na svoju chvíľu ešte čaká tekvica hokaido, paradajky, paprika či cukety. Školská farma sa musela prispôsobiť zmenám klímy a po vlaňajšom extrémnom suchu tento rok zaobstarali dve nové a výkonnejšie čerpadlá, ktoré budú zabezpečovať zalievanie jednotlivých agrokruhov. V tomto období prebieha certifikácia zariadenia a to Prototypovým a inovačným centrom Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach za účelom zabezpečenia jeho bezpečnej prevádzky aj žiakmi školy a nielen vyškolenými zamestnancami.
„Vypestovanú zeleninu budeme podobne ako vlani distribuovať do 5 stredoškolských župných jedální a 4 zariadení sociálnych služieb v kraji. Po náročnom období kontrol a nášho úsilia aktuálne čakáme za výsledkami našej žiadosti o udelenie certifikátu BIO kvality. Znamená to, že plodiny z našej farmy už budú môcť používať označenie bio zeleniny. Verím, že dvojročný prechod z konvenčného na ekologické poľnohospodárstvo prinesie dobré správy. Modelová školská farma nie je založená za účelom tvorby zisku. Cieľom je, aby sme žiakov naučili postupy v praxi, aby boli úspešní vo svojej profesii,“ povedala riaditeľka SOŠ agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku Silvia Sakáčová.
Zo všetkých plodín v tomto roku získali bio semená a sadivá fazule, cvikly, cukety, tekvice hokaido, mrkvy a zeleru.
Autor/zdroj:
Archív KSK
Zverejnil:
Ing. Peter Kupčík
Vytvorené:
25.05.2023 08:58
Upravené:
15.01.2024 13:19