V Pribeníku sa začala ďalšia sezóna pestovania v agrokruhoch
Stredoškoláci sa učia moderne a ekologicky pestovať približne 14 druhov zeleniny, ktoré budú vysadené do špirálových polí agrokruhov.
Na poliach župnej Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku po zime opäť nastal ruch - začala sa jarná výsadba plodín. Na modelovej školskej farme, ktorá obhospodaruje približne 2 hektáre pôdy, sa od konca marca rýľuje a prekypruje pôda a pripravujú sa priesady, ktoré budú nasadené do kruhových riadkov systéme agrokruh. Zelenine pomôžu rásť štyri otočné ramená, pričom jedno rameno obsluhuje tri polia v riadkoch v tvare špirály.
„Viac slnka a teplejšie počasie znamenajú, že ramená agrokruhu sa pomaly, ale isto opäť rozhýbu. Po vlaňajšej úspešnej sezóne, kedy sa v Pribeníku urodilo takmer deväť ton zeleniny, tam bude aj tento rok pokračovať proces certifikácie za účelom registrácie plodín do ekologického poľnohospodárstva. Znamená to, že v roku 2023 by sa mohli produkty vypestované našimi študentmi oficiálne označovať ako „bio,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. V rámci osevného plánu sa v Príbeníku okrem bežných plodín nasadia aj certifikované bio semená fazule, hrášku, cvikly, mrkvy, petržlenu, cukety i tekvice hokaido. Ponuku doplnia paprika, paradajky, zeler, kukurica, cibuľa či hlávkový šalát.
Vlaňajšiu úrodu škola bezplatne distribuovala do župných školských jedální v Košiciach, Michalovciach, Trebišove aj Kráľovskom Chlmci. Zdravá zelenina sa dostala na stôl aj študentom v Pribeníku, ktorí sa o ňu počas roka starali. „Pestovanie je živý proces. Snažia sa ho pochopiť naši študenti, no prvé sezóny sa všetci učíme, ako vypestovať kvalitné plodiny. Po vlaňajších skúsenostiach sme tento rok do pôdy zapracovali humus a piesok, ktorý zlepší jej vlastnosti. Žiaci z učebného odboru agromechanizátor, opravár s pomocou majstrov odbornej výchovy aktuálne pripravujú priesady, pôdu na sejbu a čaká ich aj ošetrovanie porastu v jednotlivých kruhoch počas vegetačného obdobia a následného zberu,“ povedala riaditeľka SOŠ v Pribeníku Silvia Sakáčová. Ako dodala, pestovanie najviac ovplyvní počasie a striedanie denných a nočných teplôt.
Prvú tohtoročnú úrodu by mohli budúci poľnohospodári pozbierať už v mesiacoch máj a jún, kedy vyrastie cibuľa. Pestovateľskú sezónu na župnej modelovej farme zavŕši bio zeler, ktorý by mali pozbierať do novembra.
Autor/zdroj:
JUDr. Anna Terezková
Zverejnil:
Ing. Peter Kupčík
Vytvorené:
14.04.2022 13:09
Upravené:
24.01.2023 13:40