Obnovený hrad Krásna Hôrka by mohli sprístupniť v roku 2018

Zrekonštruovaný hrad Krásna Hôrka s vynovenými expozíciami by mohli otvoriť v roku 2018. Pre novinárov to pri treťom výročí požiaru hradu uviedol generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Viktor Jasaň. Alternatívou je podľa neho prípadné skoršie sprístupnenie časti hradu za prebiehajúcich prác vo zvyšnej časti.

„Ak všetko pôjde tak, ako je teraz nastavené, tak skôr by som videl, že otvoríme sezónu v roku 2018 tak, že to bude (hotové) všetko. Skôr by som bol za túto alternatívu. Ale viete, všetko sa môže zmeniť," povedal Viktor Jasaň počas prehliadky opravovaného hradu.

Požiar z 10. marca 2012 zničil takmer celú strechu hradu, časť interiéru, ako aj časť historických exponátov. Prvá etapa obnovy riešila dočasné prestrešenie hradu. Od minulého roku na Krásnej Hôrke prebieha druhá etapa zameraná na trvalé krovy a strechy. Zhotoviteľom je firma Hornex, ktorá sa zaviazala ukončiť práce do novembra tohto roku. „Trvalé krovy sú odhadom v súčasnosti hotové na 70 percent. Termíny nemeškajú, a to aj vďaka miernej zime, je tu dobrá organizácia práce. Harmonogram absolútne nie je narušený," konštatoval generálny riaditeľ SNM.

Škridlu už položili na strednom a dolnom hrade, práce prebiehajú aj na hornej časti. Na severovýchodnej bašte bude ako strešná krytina použitý predzvetraný medený plech s takmer čiernou farbou.

Dosiaľ sa na hrade preinvestovalo zhruba 1,5 milióna eur, bez zahrnutia doterajších nákladov Hornexu, ktoré podľa dohody do záverečnej faktúry znáša samotná firma. Ministerstvo kultúry SR by malo v krátkom čase vyhlásiť výberové konanie na projektanta obnovy hradu. Záverečná tretia etapa by mala priniesť aj moderný a väčší priestor pre návštevníkov.

„Rozhodne nechceme návrat do expozície, ktorá bola predtým. Expozícia by mala byť modernejšia, veľkorysejšia a väčšia, s niektorými priestormi, ktoré v minulosti neboli využité," povedal Jasaň. Súčasťou budúcej prehliadky hradu by mala byť aj časť venovaná požiaru a obnove tejto pamiatky.

Autor/zdroj: TASR
Zverejnil: Jozef Andrejko
Vytvorené: 10.03.2015 14:00
Upravené: 15.12.2021 17:55

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001