Klenoty kraja predstavia tradície aj ich nositeľov

Vyvrcholením bude galaprogram so začiatkom o 19:00 hod, v ktorom vystúpi SĽUK aj Maďarský národný súbor z Budapešti.

Košický kraj je rozmanitý aj vďaka štyrom historickým celkom, ktoré ho tvoria. Ide o Gemer, Spiš, Abov a Zemplín, ktoré špecifikuje rozdielna gastronómia, ľudový odev, ale aj nárečie, tradície a temperament ľudí. Tie prezentujú hlavne folklórne súbory a kolektívy. Župa chce spolu s Centrum kultúry Košického kraja nositeľov tradícií motivovať a systematicky podporiť, aby sa zvyky regiónov uchovali aj pre ďalšie generácie. Program Klenoty kraja je nultým ročníkom festivalu ľudového umenia aj jeho podpory z pozície župy. Prezentácia desiatich súborov pred odbornou porotou, ktoré sa do konceptu pomoci zapojili, sa uskutoční v sobotu od 13:00 v Divadle Grand. Vstup je voľný a prísť pozrieť sa bude môcť aj verejnosť. Vystúpenie SĽUK-u sa uskutoční  v historickom centre Košíc od 15:00 hod. Do umeleckého celku sa zapojí približne 300 folkloristov.

Láska k rodisku, k miestu, kde máme najbližších aj k nášmu kraju, toto všetko odzrkadľujú ľudové tance a folklór ako taký. Aby sa na naše korene nezabudlo, každá doba potrebuje zanietených ľudí, ktorí budú mať chuť pomocou ľudového umenia reprezentovať Košický kraj. Systém pomoci neprofesionálnym súborom je veľmi adresný. Našim cieľom je rozhýbať k folklóru ešte viac východniarov už od útleho veku, aby boli motivovaní loviť v spomienkach svojich prarodičov a pripravovať kvalitné programy. Jeden veľkolepý sa chystá už túto sobotu na Hlavnej v Košiciach, srdečne pozývam, neoľutujete,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Klenoty kraja sú veľkolepou prehliadkou folkloristov, ktorí fungujú v Košickom kraji a majú chuť venovať sa šíreniu a zachovávaniu tradícií. Župa chce aj prostredníctvom podporných projektov ako je tento vyzdvihnúť neprofesionálov a napríklad oživiť súbory, ktoré to z rôznych dôvodov vzdali. Na Hlavnej ulici v Košiciach budú okrem detských a dospelých súborov pripravené aj školy tanca, detské divadielko s veselohrou Gašparko, tvorivé dielne či remeselníci z celého kraja. Vyvrcholením bude galaprogram so začiatkom o 19:00 hod, v ktorom vystúpi SĽUK aj Maďarský národný súbor z Budapešti. Záverečnou bodkou programu bude Tanečný dom – Májová tancovačka so začiatkom o 22:00 hod. Viac informácií na webovej stránke https://www.zupnednikosickehokraja.sk/klenoty-kraja/.

„Klenoty kraja, to nie je iba sobotný program, je to projekt, ktorý má za úlohu podnietiť súbory a kolektívy k ďalšiemu napredovaniu. Zahŕňa prednášky, workshopy  a mnoho iného, ktoré majú folkloristov zosieťovať, ale aj vytvárať prostredie a priestor na zlepšovanie. Kraj sa zároveň stáva akýmsi koordinátorom tohto procesu. Počas večerného programu odovzdáme, podľa rozhodnutia odbornej poroty, ocenenia účastníkom prehliadky, teda súborom zo Spiša, Abova, Gemera aj  Zemplína,“ povedal riaditeľ Centra kultúry Košického kraja Michal Kupec.

Podujatie finančne podporil Košický samosprávny kraj prostredníctvom internej výzvy Tradície inšpirujú inovácie, ktorá je určená pre kultúrne organizácie, ktorých je zriaďovateľom. Systematické riešenie podpory folklórnych súborov je plnenie opatrenia z Koncepcie rozvoja kultúry KSK 2020-2025 (2030).

Autor/zdroj: JUDr. Anna Terezková
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 20.05.2022 15:10
Upravené: 25.01.2023 09:08

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001