V župnom letohrádku Dardanely sa začína s opravou suterénu

Zatekanie suterénu devastuje objekt národnej kultúrnej pamiatky. Rekonštrukčné práce by sa mali začať už v najbližších dňoch, ich ukončenie je naplánované na jar budúceho roka.

V letohrádku Dardanely sa začína s opravou suterénuKošický samosprávny kraj pokračuje v opravách letohrádku Dardanely v Markušovciach, ktorý spravuje  Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi. Po rekonštrukcii strechy sa začína nevyhnutná oprava prízemia a suterénu, ktorý je aktuálne v havarijnom stave. Rekonštrukčné práce by sa mali začať v decembri tohto roka. „Túto národnú kultúrnu pamiatku sme pred tromi rokmi prebrali so záväzkom vyrovnať investičný dlh a dokončiť jej rekonštrukciu. Sme radi, že do začiatku zimy sa nám podarilo dokončiť opravu strechy a poškodenej časti fasády. V zimných mesiacoch sa práce presunú do suterénu, ktorý momentálne nie je možné využívať pre vysokú vlhkosť a zatekanie. Na opravu tejto časti budovy vrátane prízemia sme vyčlenili z krajského rozpočtu 170 000 eur,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Práce sú rozdelené do dvoch etáp. V prvej prejde rekonštrukciou suterén, pričom na odvlhčenie priestorov bude použitá technológia chemickej drenáže. Zároveň bude stavba odizolovaná od spodnej vody. V druhej časti prác bude opravené prízemie historickej budovy. Ak všetko pôjde podľa plánu, práce by mali byť ukončené na jar budúceho roka. „Kraju patrí zo strany Múzea Spiša poďakovanie za pomoc, nakoľko od mája 2016, kedy bola stavba skolaudovaná a prevzatá od dodávateľa prác, nemohol byť suterén využívaný práve pre nadmernú vlhkosť, ktorá sa z roka na rok zhoršovala a vyústila do havarijného stavu. Veríme, že sa oprava podarí a po jej ukončení budeme môcť plnohodnotne využívať rozsiahle priestory suterénu tejto historickej pamiatky tak, ako to bolo pôvodne plánované. Využívať ho chceme napríklad na klubové a prednáškové aktivity, ale i na malé recepcie po koncertoch a stretnutia s umelcami,“ uviedla riaditeľka Múzea Spiša Zuzana Krempaská.

V letohrádku Dardanely sa začína s opravou suterénuMúzeum Spiša je pre verejnosť opätovne otvorené od 23. novembra. Aktuálne si tu návštevníci môžu pozrieť napríklad vzácnu expozíciu klávesových hudobných nástrojov, ktorá je doplnená o výstavu venovanú 250. výročiu Ludwiga van Betthovena.

Autor/zdroj: JUDr. Anna Terezková
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 26.11.2020 12:26
Upravené: 28.07.2021 14:11

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001