Veľkolepý štart Osmičkovej jesene v Košickom samosprávnom kraji

Projekt „Osmičková jeseň v Košickom samosprávnom kraji“ odštartoval 5. septembra jazzovým koncertom Matej Benko Quintet s Ondřejom Rumlom v priestoroch Východoslovenskej galérie Košice (VSG), ktorá je najstaršou regionálnou galériou na Slovensku. Sú to mená, ktoré v hudobnom svete majú popredné miesto a po prvýkrát sa spoločne predstavili v Košiciach.

Hlavným podujatím otváracieho programu Osmičková jeseň bol koncert Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) s operným spevákom Štefanom Margitom a dirigentom Leošom Svárovským v Dóme sv. Alžbety.

„Koncertom v Dóme sv. Alžbety sme si pripomenuli predovšetkým sté výročie vzniku prvej Československej republiky a koniec prvej svetovej vojny. Udalosti, ktoré sa trvalo a nezmazateľne zapísali do histórie našich dejín, formovali našu krajinu a vytvárali hodnoty, ktoré sú dnes pre nás kľúčové, a to predovšetkým mier, slobodu a demokraciu. Mnoho z nás tieto udalosti nezažili, učíme sa o nich iba z učebníc v knihách. O to viac je dôležité, aby sme si ich pripomínali a rozprávali o nich, aby o týchto kľúčových udalostiach vedeli viac aj mladšie ročníky,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Okrem košického rodáka Štefana Margitu a českého dirigenta Leoša Svárovského sa na pódiu spolu s orchestrom Štátnej filharmónie Košice predstavil aj domáci Košický spevácky zbor učiteľov. Spoločný koncert slovenských a českých umelcov sa konal v Dóme sv. Alžbety, ktorý umocnil jedinečnú atmosféru tohto večera.

Autor/zdroj: Košický samosprávny kraj
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 06.09.2018 16:00
Upravené: 22.07.2021 16:44

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001