Štetec verzus objektív

V Spišskom osvetovom stredisku v Spišskej Novej Vsi bola 18. januára 2018 vernisáž výstavy výtvarných diel a fotografií, ktoré vznikli na plenéroch „Krajina a jej premeny“ a „Myšlienka v objektíve“ v septembri 2017. Obe podujatia sa zrealizovali aj vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

V dňoch 7. – 10. septembra 2017 sa snažilo desať neprofesionálnych výtvarníkov zachytiť svojimi štetcami prírodné scenérie Stratenského kaňonu a Stratenskej píly nielen v realistickej podobe, ale posunúť svoju maľbu aj do inej roviny.

Cieľom plenéru „Krajina a jej premeny“ bolo umožniť neprofesionálnym výtvarníkom zdokonaliť sa v maliarskej činnosti a výtvarných technikách a spropagovať krásy prírodného dedičstva regiónu Stratená v Slovenskom Raji. Lektorka plenéru Mgr. Jana Nahálková ich priebežne usmerňovala praktickými radami, nielen čo sa týka tvorby, ale aj technologického postupu. Výsledkom 4 dňového pobytu výtvarníkov v Stratenej je 32 diel, ktoré môžu nadšenci umenia vidieť na výstave. 

O pozornosť návštevníka zabojuje aj 80 fotografií z plenéru „Myšlienka v objektíve“. Akcie sa zúčastnilo 17 neprofesionálnych fotografov, z toho boli dvaja zahraniční účastníci z poľského mesta – Grójec. Plenér sa uskutočnil 15. – 17. septembra 2017 v obci Jablonov nad Turňou, pričom úlohou účastníkov bolo vybrať si myšlienku/citát od známej osobnosti alebo si vymyslieť vlastnú. Lektor Mgr. Miloslav Šebej sa snažil usmerniť fotografov tak, aby objavili v sebe schopnosť prehovoriť k divákovi skrze médium fotografie.

Výstava kolekcie výtvarných diel a fotografií potrvá do 18.februára 2018.

Autor/zdroj: Spišské osvetové stredisko
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 18.01.2018 17:00
Upravené: 16.07.2021 11:24

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001