Spišské divadlo uviedlo v premiére rozprávku Kráska a netvor

Príbeh o tom, ako láska a krása v srdci premôžu zlé čary, uviedlo Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi v premiére rozprávky Kráska a netvor v nedeľu 25. marca.

Režisér Peter Palik pripravil rozprávkový príbeh Kráska a netvor, ktorý zdramatizoval na motívy známej rozprávky Kráska a zviera od francúzskej spisovateľky Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Okrem réžie navrhol aj scénu pre inscenáciu.

Dramaturgička Spišského divadla Ivana Brošková uviedla, že romantický príbeh v sebe skrýva veľkú metaforu života. Hovorí o tom, že skutočná krása človeka nie je v jeho zovňajšku, ale je ukrytá v jeho srdci. Na motívy rozprávky vznikli mnohé literárne, operné, baletné či bábkové podoby a nespočetné množstvo filmových verzií. Peter Palik sa inšpiroval aj filmom režiséra Juraja Herza Panna a netvor, ktorý mal premiéru pred štyridsiatimi rokmi. Spišská inscenácia je sčasti poklonou práve tomuto režisérovi, ktorý je rodákom z neďalekého Kežmarku, a jeho dielu.

„Krása a ošklivosť človeka je len jedna z tém, ktoré sú v rozprávke obsiahnuté. Zamerali sme sa aj na kritiku ľudskej pretvárky, sebectva a samoľúbosti. Ako jasný symbol nám poslúžila maska, a to vo všetkých svojich podobách. Človek si pred svetom nasadzuje masku z rôznych dôvodov, či už zo strachu, z vypočítavosti alebo v snahe vytvoriť dobrý dojem, ale pravda sa nakoniec vždy ukáže. Našou inscenáciou by sme radi oslovili staršieho detského diváka, ktorý sa s témou "masky" začína v živote stretávať čoraz častejšie. Ako príklad súčasnej masky môžeme uviesť profily na sociálnych sieťach, kde si môže človek ľahko vybudovať novú identitu," povedal režisér Peter Palik.

Kostýmy navrhla Eva Farkašová, autorom hudby je Martin Husovský, pohybovú prípravu mal na starosti Jozef Novysedlák. Hlavnú postavu Bianky (krásky) stvárnila Patrícia Šimková a netvora si zahral Pavol Pivko. V ďalších úlohách sa predstavili Mária Görögová, Katarína Turčanová, Jozef Novysedlák, Adam Herich, Peter Golian a Tomáš Krištof.

Autor/zdroj: Tlačová agentúra SR
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 26.03.2018 15:00
Upravené: 21.07.2021 16:24

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001