Kino Gemer v kine Apollo

Gemer je vesmír. Zem s vlastným charakterom a bohatstvom. Zem uhorskej šľachty, zem slovenských národných buditeľov, zem baníkov. Presvedčiť sa o tom môžete vo štvrtok 17. mája od 19.00 v kine Apollo, ktoré sídli v Gemerskom osvetovom stredisku na Betliarskej ulici v Rožňave.

„Boli ste v Los Angeles, Venezuele, Uzbekistane, Čade, na Novom Zélande a stále máte pocit, že niečo chýba? Pozývame vás do vnútrozemského zahraničia nádhernej krajiny Gemera. Aj napriek tomu, že región leží geograficky blízko stredu krajiny Slovenská republika, je jeho perifériou." Týmito slovami pozývajú autori na prezentáciu s názvom Kino Gemer do kina Apollo v Rožňave vo štvrtok 17. mája všetkých záujemcov o históriu, železnice, architektúru, technické pamiatky a cestovanie.

„Sme radi, že môžeme knihu, prezentáciu a rozprávanie predstaviť aj Rožňavčanom, hoci, ako sa s úsmevom vyjadril jeden z autorov publikácie Michal Hudák, dúfa, že ho Gemerčania neukameňujú. My veríme, že návštevníci prezentácie prijmú pohľad ľudí „zvonku" priaznivo, veď ani my, čo sme tu doma, nevieme o Gemeri všetko," pozýva do Kina Gemer manažérka kultúry Gemerského osvetového strediska Anežka Kleinová.


Pri príprave knihy Gemer je vesmír - grafikon 165 166 167, ktorá vznikla ako kolektívne dielo Východného pobrežia, autori nazhromaždili množstvo obrazového, textového aj archívneho materiálu, z ktorého sa len malá časť dostala na stránky knihy. Radi by preto ukázali skúseným cestovateľom aj vášnivým domasedom, prečo úplne prepadli narkotiku s menom Gemer a možno vás postrčili, aby ste tento kus zeme objavili aj sami pre seba. Keď vás bude viac, Gemer prestane byť okrajom krajiny, aj keď leží blízko jeho stredu.

Kino bude, podobne ako kniha, nasledovať línie troch železničných tratí. Tie sa pôvodne rozbiehali z Plešivca do Muráňa (165), Slavošoviec (166) a Dobšinej (167) a sú olemované staršími a výraznými podnikmi a továrňami ako Etelka Huta v Nižnej Slanej, Karlova Huta vo Vlachove, továreň na spracovávanie azbestu v Dobšinej, závod Slovenských magnezitových závodov v Kunovej Teplici, papierne v Slavošovciach, magnezitové závody v Jelšave a Slovmag v Lubeníku. Železnice v gemerskom regióne chátrajú a doposiaľ sa nenašiel nikto, kto by sa o tieto technologické skvosty zaujímal. Organizácia Východné pobrežie síce staré budovy nezachráni, ale možno aj vďaka knihe Gemer je vesmír sa im dostane pozornosti, ktorú nevyhnutne potrebujú.

Gemer je vesmír alebo Grafikon 165 166 167 je nová publikácia organizácie Východné pobrežie, ktorá sa v Košiciach venuje témam ako aktívne občianstvo a zveľaďovanie verejného priestranstva. Počas svojej existencie vydala tri knihy a niekoľko máp.


Ideová línia knihy sleduje jednotlivé železničné trate, pasáže sú zoradené podľa zastávok, ktoré sa nachádzajú v menších mestách, ale mnohokrát aj uprostred ničoho, len kvôli tomu, že tam bol v minulosti závod alebo huta.

„Z nášho pohľadu nám Gemer pripadal ako krajina v krajine. V regióne je veľký ekonomický úpadok, pretože väčšina baní, píl a fabrík stagnuje alebo je mimo prevádzky. Máme pocit, ako keby tam čas plynul úplne inak. Napríklad Košice, ktorým sme sa venovali doteraz, sú veľmi živé a dynamické. Gemer je tiež živý, ale čas tam zanechal na veciach úplne inú stopu,“ povedal o svojich dojmoch z cestovania jeden z autorov knihy Michal Hudák.

Kniha je kolektívnym dielom. O texty sa postaral Michal Hudák, Slavo Stankovič mal na starosti obrazovú časť a Danka Bodnárová grafiku. Kolektív absolvoval viac ako 25 ciest, počas ktorých mali možnosť región dôkladne spoznať. Autori sa snažili zmapovať minulosť, zaznamenať prítomnosť a navrhnúť budúcnosť niekdajšej pýchy regiónu. Počas svojich ciest si vypočuli množstvo príbehov od domácich. Pri tvorbe publikácie bola dôležitá aj návšteva viacerých archívov.

„Naša organizácia sa často venovala práve industriálnej architektúre. Gemer ponúka veľa unikátnych stavieb technického, železničného a industriálneho charakteru. Myslíme si, že niektoré z nich by mali byť chránené ako technické pamiatky, no nedeje sa to. Tie stavby chátrajú a našou knihou sme na to chceli upozorniť,“ zhodnotil celý projekt autor Michal Hudák.

Vo štvrtok 17. mája od 19.00 v kine Apollo v Rožňave si budete môcť nielen pozrieť film, ale aj kúpiť knihu Gemer je vesmír za zvýhodnenú cenu.

 

 

 

 

Autor/zdroj: Anežka Kleinová, Gemerské osvetové stredisko
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 09.05.2018 10:08
Upravené: 22.07.2021 16:33

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001