Deň hvezdární a planetárií v Trebišove

Posledná nedeľa zimy je nielen v okolitých európskych krajinách, ale aj na Slovensku spájaná s prezentáciou odbornej a popularizačnej práce v astronómii. 18. marec je vyhlásený za Európsky deň planetárií.

V rámci Dňa hvezdární a planetárií aj Múzeum a kultúrne centrum v Trebišove  pripravuje  zaujímavé astronomické programy pre deti,  mládež a dospelých. Detské vesmírne popoludnie s premietaním astrorozprávok, hrami, súťažami a pozorovaním Slnka sa začína o 14.00 hodine. Odborné filmy z astronómie, prehliadka umelej nočnej oblohy pre mládež a dospelých budú od 16.00 hodiny. Vstup je voľný.

Vesmír očami detí

Súčasťou akcie v Trebišove je aj výstava Vesmír očami detí. 33. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže detí z materských, základných a základných umeleckých škôl, si môže verejnosť pozrieť v priestoroch Koniarne v areáli múzea do 23. marca 2018. Výstava s rovnakou témou pre výtvarne nadané deti je aj vo Hvezdárni v Medzeve, kde sa po otvorení výstavy vo štvrtok 22. marca uskutočnia aj tvorivé dielne na vesmírnu tému. Výstavu detských prác si v Medzeve môžete pozrieť až do konca júna. 

Dlhoročná tradícia

Tradícia Dňa planetárií sa datuje od  prvej polovice 90-tych rokov 20. storočia  a vznikla z iniciatívy pracovníkov planetária v talianskej Brescii.  Od roku 2014, kedy sa  na celoslovenskej koordinácii, propagácii a zjednotení termínu tohto podujatia dohodla Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku, koná Deň hvezdární a planetárií aj na Slovensku. Termín bol stanovený na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou. V roku 2018  na 18. marec.

 

 

Autor/zdroj: Múzeum a Kultúrne centrum v Trebišove
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 15.03.2018 10:00
Upravené: 21.07.2021 16:22

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001