V Múzeu Spiša približujú stolovanie mešťanov

Pohľad na spôsoby stolovania mešťanov v priebehu 19. a začiatkom 20. storočia predstavuje výstava "Dobrú chuť ctihodní mešťania!" v priestoroch Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. Vystavených na nej je viac ako 460 zbierkových predmetov vrátane vzácnych príborových setov a porcelánu.

      Výstava je obohatená aj o recepty a druhy jedál z minulosti. Zbierkové predmety môžu návštevníci vidieť na stoloch, ktoré zároveň prezentujú jednotlivé spôsoby stolovania. Prierez storočiami predstavuje rozvoj stolového riadu, prestierania, vázy, svietniky, ale aj misy, ktoré sa umiestňovali na bufetové a servírovacie stolíky, ktoré roznášali sluhovia. Na výstave je vystavený i vzácny meissenský porcelán z roku 1860. 

      Ide o reprízu úspešnej výstavy, ktorú pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. V Provinčnom dome je  výstava otvorená od  utorka 4. apríla. Podľa autora výstavy Filipa Glocka predstavujú na nej aj vzácne kazety, v ktorých boli uložené a prepravované príborové sety a vzácne výrobky, rovnako aj história továrne na výrobu príborov Sandrik 1895 s. r. o.

      Výstava bude pre verejnosť prístupná až do januára 2018.


 

Autor/zdroj: Archív KSK
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 05.04.2017 08:00
Upravené: 07.07.2021 11:44

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001