€urópske filmy za €uro počas leta na dvore Tabačky

Úspešný formát kina pod hviezdami štartuje Tabačka Kulturfabrik aj toto leto. Z interiéru sa Kino Tabačka sťahuje na zadný dvor kultúrneho centra a svojim divákom ponúkne pravidelné premietania každý utorok po zotmení o 21:00. Vďaka Asociácii slovenských filmových klubov a ich projektu €urópske filmy za €uro si diváci budú môcť vychutnať 9 filmov za veľmi symbolické vstupné.

Filmová ponuka bude veľmi pestrá. Prvá projekcia bude patriť belgickej road movie komédii Hasta la vista, ktorá je príbehom o láske, sile kamarátstva a o túžbe prostredníctvom roadmovie, v ktorej je, tradične, cesta dôležitejšia ako cieľ. Philip, Lars a Jozeph sú traja mladíci, ktorí milujú víno a ženy. Sú však stále panici. Pod zámienkou ochutnávky miestnych vín sa vydajú na cestu do Španielska s vidinou prvých sexuálnych zážitkov. Nič ich nezastaví – dokonca ani ich hendikep: jeden je slepý, druhý na vozíku a tretí je ochrnutý.

Sugestívna snímka Fénix nemeckého režiséra Christiana Petzolda odkazuje ku klasickým filmom noir a jeho napätie postupne graduje prostredníctvom strhujúceho výkonu herečky Niny Hoss. Do Berlína sa po vojne vracia zranená a zjazvená Nelly, ktorá prežila Osvienčim. Vydáva hľadať svojho manžela Johnnyho, ktorý ju odmietol opustiť a dlho ju chránil pred prenasledovaním nacistov. Johnny je presvedčený, že Nelly vojnu neprežila a keď sa stretnú Johnny netuší, že ide o jeho manželku a vidí v nej len ženu, ktorá sa na Nelly podobá.

Ďalšie premietanie na dvore bude patriť vtipnej maďarskej komédii Líza, líščia víla. Líza je ošetrovateľkou vdovy po japonskom veľvyslancovi. Jej jediným priateľom je duch japonského popového speváka a na svoje tridsiate narodeniny sa rozhodne, že nájde svoju životnú lásku. Avšak všetci jej obdivovatelia zomierajú pri rôznych kurióznych nehodách hneď na prvom rande. Líza príde k záveru že je líščou vílou. Tá je podľa japonskej mytológie démon, ktorý muža najprv zvedie a následne zavraždí. Je to ale naozaj tak?

Posledným júlovým filmom najvyspelejší a emóciami nabitý film kanadského režiséra Xaviera Dolana Mami! Ten uchvátili  divákov brilantnými hereckými výkonmi hlavných protagonistov, originálnou hrou s formátom obrazu, ktorá podčiarkla originalitu a kreativitu mladého režiséra. Xavier Dolan prichádza s filmom Mami!, ktorý dojíma a nadchýna. Prináša príbeh dospievajúceho Steva s diagnózou ADHD a jeho mamy Diane, ktorá aj napriek odporúčaniam odborníkov trvá na tom, že sa o svojho syna postará sama a že dokážu zvládnuť aj školu. Vydajú sa na cestu, kde sa prchavé okamihy šťastia a spokojnosti rýchlo menia na výbuchy násilia a beznádeje.

PROGRAM:

JÚL

4. 7., utorok, 21:00 h, vstup 1€
Hasta la vista!

(Come as you are, Belgicko, 2011, far., 115 min, r. Geoffrey Enthoven)

11.7., utorok, 21:00 h, vstup 1€
Fénix

(Phoenix, Nemecko, 2014, far., 98 min, r. Christian Petzold)

18. 7., utorok, 21:00 h, vstup 1€
Líza, líščia víla

(Lisa, a rókatündér, Maďarsko, 2015, 98 min, Károly Ujj Mészáros)

25. 7., utorok, 21:00 h, vstup 1€
Mami!

(Mommy, Kanada / Framcúzsko, 2014, 134 min, r. Xavier Dolan)

AUGUST

1.8., utorok, 21:00 h, vstup 1€
Proti prírode

(Mot naturen, Nórsko, 2014, 80 min, r. Ole Giæver)

8. 8., utorok,  21:00 h, vstup 1€
Karamazovci

(Karamazovi, Česko / Poľsko, 2008, far., 113 min, r. Petr Zelenka)

15. 8., utorok,  21:00 h, vstup 1€
Kura na slivkách

(Poulet aux prunes, Belg./ Fr. / Nem., 2011, 93 min., r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud)

22. 8., utorok, 21:00 h, vstup 1€
Mustang

(Mustang, Francúzsko / Nemecko / Turecko, 2015, far., 94 min.,  Deniz Gamze Ergüven)

29. 8., utorok,  21:00 h, vstup 1€
Príbeh lesa

(Les Saisons, Francúzsko, 2015, far., 97 min., Jacques Perrin, Jacques Cluzaud)

*Zmena programu vyhradená, v prípade nepriaznivého počasia sa premietania uskutočnia v Kine Tabačka.

 

Autor/zdroj: Nina Šilanová, PR a dramaturgia kina Tabačka
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 03.07.2017 15:00
Upravené: 14.07.2021 11:17

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001