Divadlo Thália uvádza premiéru tragikomédie Chaos

Tragikomédiu Chaos od fínskeho autora Miku Millyaha uvádza v premiére vo štvrtok 14. decembra košické Divadlo Thália.

Chaos je hra o troch súčasných ženách, ktoré sa ocitnú na pokraji nervového zrútenie a musia riešiť životné problémy a výzvy.

V úlohách učiteľky, psychoterapeutky a novinárky, sa predstavia herečky Emőke Szabadi, Henrietta Rab a Lívia Varga. Každej z hlavných hrdiniek sa život kdesi zasekol. Túžia po láske, úspechu, šťastnom bezstarostnom živote, ale všetko sa nejako vždy pokazí. Sú obeťou neustáleho boja medzi rozumom a citmi a musia prejsť dlhou cestou, aby zistili, že nemá zmysel ich od seba oddeľovať. Zaujímavosťou hry je to, že musia zosobniť aj 11 ďalších postáv vrátane tých mužských. 

„Tie ženy nosia v sebe dilemu - chcú byť slobodné, realizovať svoj vlastný život, ale majú rôzne povinnosti a záväzky - ako matky, manželky či milenky. Z tých situácií vychádzajú neurózy naše každodenné, ktoré aj my asi poznáme a ktoré na jednej strane sú veľmi nepríjemné, ale divadelne veľmi vďačné. Autor to ukazuje v takom veľmi presnom, krutom, čiernom humore - nie je to veselé, ale je to vtipné," uviedol dramaturg Divadla Thália Miklós Forgács. 

Ženy pritom rozprávajú, ako sa z kríz a chaosu dostali a stali sa tak silnejšie. „Tým, že sú len tri na scéne, musia zahrať aj svoje okolie, čiže rôzne postavy aj mužov, a to dáva hre hravosť a zvláštny pohľad," povedal režisér hry József Czajlik. Dodal, že hra je veľmi dobre napísaná, pričom jej autor vychádzal zo skúseností a príbehov žien zo svojho okolia, ktorým len pridal dramatický talent. 

Hra Chaos zožala úspech už v mnohých divadlách Európy, okrem Fínska ju uviedli aj v Španielsku, Veľkej Británii, Česku či Maďarsku. Na Slovensku ju uvedú prvýkrát. Súčasťou predstavenia v Divadle Thália v maďarskom jazyku sú slovenské titulky a simultánny preklad do slúchadiel.

Autor/zdroj: Tlačová agentúra SR
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 12.12.2017 11:01
Upravené: 14.07.2021 15:06

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001