Úchvatné aj chutné inštalácie počas Bielej noci aj na nádvorí Barkóczyho paláca

Košice región turizmus v spolupráci s občianskym združením Tokajské pivnice organizuje aj tento rok počas Bielej noci jedinečnú Vínnu galériu - POP UP WINE GALLERY. Predstavia sa vám vinári z tých najlepších gazdovských pivníc slovenskej časti vinohradníckej oblasti TOKAJ - Róbert Mazúr, Ladislav Tašani a Marián Takáč. Návštevníkom, ktorí sa rozhodnú zavítať na nádvorie Barkóczyho paláca na Hlavnej 48 v Košiciach počas Bielej noci 1. októbra v čase medzi 19.00 - 22.00 hodinou, degustáciu spríjemní skvelá hudba v podaní kapely Wine Boyz.

Na mape Bielej noci sa už tradične objavia aj priestory na Hlavnej 48. Zaexperimentovať si budete môcť so svetelnými efektmi a vašimi fotoaparátmi, zároveň ochutnáte kúsok vesmíru z cukrovej vaty.

Interaktívna inštalácia študenta Fakulty umení na košickej technickej univerzite Martina Šomšáka je o svetle v pohybe a jeho zachytení statickým fotoaparátom. Ak prepnete na dlhší čas uzávierky, na fotografii zaznamenáte celý pohyb svetelných objektov a zachytíte tak neopakovateľné svetelné dielo v celom jeho priebehu.

Ak vojdete počas Bielej noci do veľkej brány vedľa Regionálneho informačného bodu, čakajú na vás aj iné divy. Na nádvorí Barkóczyho paláca to bude ďalšia, vskutku chutná inštalácia – vesmír z cukrovej vaty, z ktorého si budeme môcť aj odhryznúť. Autorom je Adam Slezák, ktorý je v súčasnosti študentom tretieho ročníka bakalárskeho štúdia na Fakulte umení v Košiciach. Inštalácia je skúmaním hraníc vnímania vesmírneho časopriestoru a zároveň pokusom o vytvorenie modelovej situácie, v ktorej sa divák môže doslova dotknúť hviezd a pritom sa nespáliť.

Trojicu inštalácií uzavrie študent Fakulty umení, Gabriel Hajdók, ktorý sa predstaví so svojou inštaláciou CIRCLE (angl.). Ide o zaujímavý, interaktívny koncept kruhu, ako odvekého symbolu nekonečna a dokonalosti, do stredu ktorého autor postaví diváka a po vstupe do svetelného kužeľa sa ocitá obklopený svetlom a stráca bezprostredný kontakt s okolitým prostredím. Z každej strany je okolo neho akási svetelná stena.

Vychutnajte si výnimočné lákadlá tohtoročnej Bielej noci.

Autor/zdroj: Archív KSK
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 28.09.2016 11:00
Upravené: 01.07.2021 11:28

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001