Premena do krásy

Ak navštívite v týchto dňoch výstavu Premena do krásy v knižnici v Rožňave, dozviete sa aj to, kto býva v vrecku, či kto je extrémny letec. Vzácne druhy motýľov na fotografiách predstavuje 10 autorov.

Z veľkej skupiny hmyzu sa najväčšej obľube tešia motýle. „Motýle sú významnými bioindikátormi životného prostredia, v krajine citlivo reagujú na negatívne vplyvy,“ povedala Eva Sitášová, jedna z autorov fotografií a pokračovala: „Vzácne druhy motýľov sú ohrozené intenzifikáciou v poľnohospodárstve, zarastaním pôvodných biotopov, chemizáciou a čiastočne nelegálnym zberom. Prijatím komplexnej ochrany prírody v rámci celej Európy pod názvom NATURA 2000 pristúpilo aj Slovensko k ochrane nielen biotopov, ale aj k ochrane ohrozených druhov fauny a flóry. Cieľom sústavy NATURA 2000 je chrániť spoločné prírodné dedičstvo celej Európskej únie.“

Výstava na 12 baneroch zachytáva priebeh tejto tajuplnej zmeny od vajíčka až po dospelého jedinca. Sú na nich rôzne zaujímavosti, ako napríklad kto je extrémny letec, kto býva vo vrecku, kto je majster v umení prežiť, či najväčší, najhladnejší s vynikajúcim čuchom. Dozvedieť sa dá taktiež o tom, že doteraz je známych približne 190 000 druhov motýľov a že na Slovensku bolo zistených vyše 3600.

Autormi fotografií zverejnených na výstave sú Eva Sitášová, Miroslav Fulín, Ľubomír Panigaj, Stanislav Levendovský, Peter Krišovský, Tomáš Jászay, Anna Machová, Štefan Mikiara, Marián Filípek a Miloš Balla.

Výstavu pripravila Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach. Výstava potrvá do konca apríla.

Autor/zdroj: Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského, Rožňava
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 07.04.2016 08:30
Upravené: 28.06.2021 10:53

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001