Herend – poklady z porcelánu

Jedinečný ručne vyrábaný porcelán z Herendu je národným pokladom. Unikátnu výstavu porcelánovej manufaktúry v maďarskom Herende môžete vidieť v Košiciach. Výstavu otvorí mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Maďarska na Slovensku Éva Czimbalmosné Molnár. Vernisáž bude vo štvrtok 12. mája o 17.00 v historickej účelovej budove Východoslovenského múzea v Košiciach na Námestí Maratónu mieru 2. Potrvá do 2. októbra.

Výstava predstaví pestrý tematický výber skvostov ovplyvnených maďarskou, európskou a ďalekovýchodnou kultúrou. Popri najznámejších vzoroch sa návštevníci oboznámia aj s výsledkami vývoja nových výrobkov aj s ojedinelými kusmi, napr. s ozdobnou misou, ktorá bola vyrobená špeciálne kvôli tejto výstave.

Môžeme smelo tvrdiť, že 190 ročná porcelánová manufaktúra v Herende je so 750 zamestnancami v súčasnosti najväčšou porcelánovou manufaktúrou na svete. Pri tomto hodnotení zohľadňujeme aj sieť odberateľov v takmer 60 krajinách sveta. Herend je manufaktúra a nie továreň. Do dnešného dňa vyrába porcelán ručným, remeselným spôsobom.

Herend disponuje 16 tisícmi bielych foriem, 4 tisícami maľovaných vzorov a má 64 miliónov rôznych výrobkov. Popri tom, v rámci tradície a v duchu inovácie sa každoročne narodí 300 až 400 nových výrobkov. Porcelán z Herendu spája hodnotu stáročných výrobkov s modernými výdobytkami doby. Je symbolom noblesy, elegancie a rozmaznávania, vlastniť ho, je cennosťou a výnimočnosťou.

Cieľom porcelánovej manufaktúry v Herende je uchovávať a prenášať stáročné hodnoty, kde je krása, jedinečnosť a vysoká kvalita súčasťou každodenného života, vytvárať štýl, predčiť ostatných a tak prekvapiť svet. Herend je viac ako úspešné podnikanie, je hospodárskym, sociálnym a kultúrnym spoločenstvom, ktorého úlohou je chrániť maďarské a európske, najmä umelecké hodnoty a uchovať ich pre nasledujúce generácie.

V máji 2016 zavíta výstava z Herendu do Východoslovenského múzea, do konca leta predstaví pestrý tematický výber skvostov ovplyvnených maďarskou, európskou a ďalekovýchodnou kultúrou. Popri najznámejších vzoroch sa návštevníci oboznámia aj s výsledkami vývoja nových výrobkov aj s ojedinelými kusmi. Porcelánka predstaví ozdobnú misu, ktorá bola vyrobená špeciálne kvôli tejto výstave. Na slávnostnej mise, ktorú vysnívali a krásne realizovali majstri porcelánovej maľby, uvidia návštevníci Historickú účelovú budovu Východoslovenského múzea. V Košiciach, v meste s bohatou históriou, predstaví Herend svoje poklady z porcelánu.

„Vlastniť poklad je zvláštny pocit. Odhaliť koľko obete, práce, výdrže, vedomostí, duše a srdca ukrýva. Dotknúť sa ho, vnoriť sa do jeho dokonalosti je s ničím neporovnateľný pocit. Podľa nášho presvedčenia množstvo vystavených porcelánových pokladov, od klasiky po modernu bude ďalším skvelým príkladom kultúrneho dialógu našich národov, ktorý rozvinul Herend už s viacerými mestami na Slovensku. Poklady z Herendu obdivovali už v Betliari, Bojniciach a v Bratislave. Hodnotné unikátne ručne vyrobené porcelánové zázraky, v ktorých sa odzrkadľuje skoro dvestoročné odborné poznanie, sú večnou a pravou hodnotou. Herend je hungarikum, je pojmom, znamená záruku kvalitného kráľovského luxusného porcelánu. Čo ocenila aj britská kráľovná Viktória I. na 1. svetovej výstave Expo v Londýne v roku 1851. Zaujal ju čínsky set s florálnym ornamentom z dielne Herendu, ktorý dodnes nesie jej meno. Herend je súčasťou maďarského a európskeho dedičstva,“ uvádzajú s hrdosťou zástupcovia porcelánovej manufaktúry Herend.

Autor/zdroj: VSM
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 11.05.2016 15:30
Upravené: 28.06.2021 11:46

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001