Divadlo Thália otvorí sezónu hudobnou drámou

Prvou premiérou 47. sezóny košického Divadla Thália bude hudobná dráma maďarského klasika Edeho Tótha – Vyvrheľ dediny. Premiéra hry sa uskutoční v košickom Divadle Thália vo štvrtok 13. októbra o 19.00 h. Súčasťou predstavenia v maďarskom jazyku sú titulky, ako aj simultánny preklad v slovenčine do slúchadiel.

Hru uvedie režisér a herec Zoltán Puskás z Nového Sadu. V Košiciach bude režírovať prvýkrát. Vyvrheľ dediny je podľa dramaturga divadla Miklósa Forgácsa v maďarskom divadelníctve legendárnou záležitosťou. "Je symbolom hudobného žánru a žánru, ktorý chce zabaviť divákov. Text tejto hry ponúka tému, že nejaká skupina ľudí sa rozhodne, že niekto k nám nepatrí, že s ním nesúhlasíme. Je to téma z minulosti, ktorá je zasadená do zábavného prostredia, ale na druhej strane je zaujímavá i dnes," povedal Forgács.

"V podstate ide o ľúbostný viacuholník, nielen troj-, ale štvor- až päťuholník. Hlavnou postavou je vyvrheľ dediny Sándor Göndör, ktorý bol zaľúbený do jednej krásnej ženy. Tá si však nevybrala jeho, ale chce sa vydať za iného, preto Sándor začne piť a vyvádzať v dedine, preto ho dedina odvrhne," priblížil Forgács.

Režisér Zoltán Puskás tvrdí, že v súčasnosti sme všetci v podstate vyvrheľmi tej dediny. "Často niekedy odvrhneme ľudí len preto, že sú iní. V tomto svete, ak chceme byť priami a úprimní, otvorene hovoríme o svojich citoch a názoroch na ostatných, tak je to v podstate pre našu spoločnosť ťarchou. Myslím si, že práve o týchto problémoch je potrebné hovoriť, lebo sú zjavné aj v dnešnej spoločnosti," myslí si.

Divadlo hru uvedie pri príležitosti 140. výročia úmrtia jej autora Edeho Tótha, ktoré si pripomíname v tomto roku. "Žil 32 rokov, bol pomocníkom v obchode túžiaci po dobrodružnom živote, nenadaným, ale o to viac húževnatým hercom a vo svojich posledných siedmich rokoch života úspešným dramatikom," povedal Forgács s tým, že Vyvrheľ dediny je ozajstná divadelná výzva, ako sa dá v 21. storočí hravo a napínavo prerozprávať tento i vo svojej opotrebovanosti vášnivo tlejúci text plný zvratov," dodal Forgács.

 

Autor/zdroj: TASR
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 11.10.2016 10:51
Upravené: 02.07.2021 15:11

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001