Podľa delegácie Európskeho parlamentu sa Košice projektu EHMK zhostili veľmi dobre

Zhodnotiť a spoznať stav, ako sa mesto Košice zhostilo projektu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2013, bolo úlohou pracovnej cesty poslancov Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre kultúru a vzdelávanie, ktorí do metropoly východného Slovenska pricestovali v pondelok 15. júla. Počas troch dní sa oboznámili s projektmi EHMK, stretli sa s predstaviteľmi mesta Košice, Košického samosprávneho kraja (KSK) a poslancami NR SR.

StretnutieAko novinárov informoval poslanec EP Poliak Piotr Borys, Košice nie sú pre bruselských úradníkov žiadnou neznámou. „Nie je to len vďaka projektu EHMK, ale aj dôslednej práci rôznych inštitúcií a aj poslancov v EP,“ povedal Piotr Borys. Stav napĺňania titulu EHMK zhodnotil ako veľmi dobrý. „Oceňujeme najmä to, že do projektu sa zapojila nielen mestská samospráva, ale aj KSK, ktorého projekt Terra Incognita môže byť ukážkou toho, ako do EHMK zapojiť celý región,“ dodal. Vyzdvihol tiež projekty rekonštrukcie výmenníkových staníc na sídliskách na kultúrne body SPOT's a zapájanie aj komunít mimo centra mesta priamo do kultúrneho života, ktoré označil za jedinečné a doteraz v Európe nevídané. „Chcem tiež vyzdvihnúť, že Kulturpark sa stáva miestom, kde sa budú môcť realizovať mimovládne organizácie, či kreatívne spoločnosti,“ doplnil Piotr Borys.

Poslankyňa EP Katarína Neveďalová konštatovala, že delegácia z Bruselu sa v Košiciach nestretla s ničím negatívnym. „Košice vyhrali titul EHMK ako slovenské mesto a veľmi dobre reprezentujú našu krajinu,“ vyhlásila. Podotkla tiež, že podľa jej názoru partnerské mesto EHMK Marseille nie je tak dobré pripravené ako Košice. „Niektoré investičné projekty tam nie sú dokončené, niektoré sa podobne ako tu, odovzdávajú v týchto dňoch,“ spresnila Neveďalová s tým, že latka, ktorú postavili Košice sa bude len ťažko prekonávať.

Podľa Piotra Borysa je dôležité, aby sa projekt EHMK neskončil v roku 2013, ale aby spolupráca miest, ktoré tento titul nosili, prípadne ešte len budú nosiť, podnikateľskej sféry obyvateľov, kultúrnej obce, pokračovala aj v nasledujúcich rokoch. „Skúsenosť z iných miest hovorí, že EHMK môže byť začiatkom spolupráce s investormi, developermi a podnikateľmi v budúcnosti,“ dodal.

Autor/zdroj: TASR
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 17.07.2013 14:00
Upravené: 13.06.2021 13:50

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001