Komik Martin Hatala vo VKJB predstaví Whiskey, krv a striebro

Hosťami novembrového podujatia z cyklu literárnych večerov 1+1 budú stand-up komik Martin Hatala a výtvarník Oleg Šuk. Na stretnutie sa priaznivci môžu tešiť vo štvrtok 15. novembra 2018 o 17:00 v centrálnej požičovni Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) na Hviezdoslavovej ul. 5.

Plagát podujatiaMartin Hatala, verejnosti známy predovšetkým zo stand-up comedy show Silné reči, predstaví svoj knižný debut Whiskey, krv a striebro, v ktorom sa žánrovo prelína detektívny príbeh v štýle drsnej americkej školy s prvkami fantasy. Martin Hatala, ktorý sa venuje aj výtvarnej tvorbe, si ako druhého hosťa zvolil svojho učiteľa zo Základnej umeleckej školy, výtvarníka Olega Šuka. Večerom bude hudobne sprevádzať skupina Soren.

Martin Hatala je grafik, komik, dizajnér a autor pôvodom z Košíc. Pracuje v bratislavskej IT firme ako marketér, ktorý ako o sebe vraví nedokáže obsluhovať kávovar, a žije so svojím zajacom. Diváci ho poznajú ako komika Silných rečí – či už zo živých vystúpení, s ktorými precestoval celé Slovensko, alebo z relácie Silné reči televízie JOJ. V roku 2016 založil vlastnú komediálnu šou Comedy Dungeon, v ktorej sa sústredí na humor pre fantasy a sci-fi komunitu, ktorá je mu blízka. Na jeho literárny vývoj mal hlavný vplyv Spišský literárny klub, ktorého členom je od roku 2004. Ako začínajúci autor vyhral viacero literárnych súťaží s prozaickými aj poetickými textami, ktoré napokon vyústili do jeho debutového poviedkového románu Whiskey, krv a striebro.

Oleg Šuk je pôvodom z Ruska z Východného Kazachstanu, študoval architektúru na vysokej škole v Bratislave. Jeho tvorba je rozmanitá a má široký záber. Venuje sa od komorného urbanizmu, permakultúrneho designu, návrhu mobiliáru, záhrad a detských ihrísk cez architektonickú a interiérovú tvorbu spojenú s realizáciou, až po detail, design. Košičanom bola známa jeho socha rozjímajúceho mnícha na Dominikánskom námestí.  Celých 30 rokov zároveň pôsobí ako výtvarný pedagóg – vyučoval na vysokej škole v Rusku aj na Slovensku a posledných 25 rokov pôsobí ako pedagóg na Základnej umeleckej škole v Košiciach.  Sám je aktívny výtvarník, venuje sa kresbe, maľbe i grafike, často pracuje s materiálom rôzneho druhu, reštauruje a recykluje staré objekty, pričom ich používa a navzájom komponuje v novom kontexte.

Je nositeľom viacerých ocenení zo súťažných prehliadok kresleného humoru. Aktívne fotografuje, je autorom scénických výtvarných návrhov pre Divadlo bez domova a ilustrácií niekoľkých kníh. S manželkou Zuzanou napísali knihu pre deti i dospelých O červenej Čiapočke, ktorá tancovala s vlkmi, ktorá bola preložená do 4 jazykov a  bola námetom pre 2 divadelné predstavenia, 1 tanečné a jedno bábkové divadlo a animovaný film. Vystavuje samostatne, no jeho diela sú často súčasťou aj kolektívnych výstav.

Autor/zdroj: Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 09.11.2018 15:00
Upravené: 22.07.2021 16:55

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001