Koronavírusos betegeknek szánt szálláshelyek bővítésével segíti a megye a járási hivatalokat

Heti tájékoztató a megyei járványügyi helyzetről, 46.-ik hét

Kassa megye száláshelyeket különített el a kollégiumaiban és turistaszállóban, hogy ezzel biztosítsa az egyes személyek ideiglenes kényszer elszállásolását a meghirdetett szükségállapot idején. Az Egészségügyi Minisztérium Krízis Osztálya kérvényezte ezt. „A megye készen áll segíteni és ideiglenes kényszer szállásokat biztosít. Négy turistaszállót különítettünk el, amelyek a megyei iskolákhoz tartoznak – a Mezőgazdasági Szakközépiskola mellett működő Turistaszállót Szőllőskén, a rozsnyói Kereskedelmi Akadémia mellett működő Turistaszállót, a szobránci Keresekdelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola mellett működő Turistaszállót, valamint az iglói Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola mellett működő Limba Turistaszállót. Erre a célra elkülönítettük a sároskőszegi természeti iskolát is. Az öt intézmény 371 fekhellyel rendelkezik,“ közölte Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Az ideiglenes szálláshelyek az egészségügyi dolgozókat és a mentőket segítik, akik nem lakhatnak az otthonukban, mert a családtagjaik pozitív COVID tesztel rendelkeznek és karanténba helyezték el őket. A megyei intézményekben olyan elkülönített egészségügyi dolgozók és mentők tartózkodhatnak, akik a koronavírus fertőzés miatt a családjuk védelme érdekében nem maradhatnak otthoni karanténban. Az elszállásolás feltétele, hogy az egészségügyi állapotuk az elkülönítés idején ne igényeljen egészségügyi, illetve ápolói személyzetet. Az állam ezeket az intézményeket azon betegek számára tartaná fenn, akik a kapacitáshiány miatt nem kaphatnak kórházi ellátást, viszont az egészségügyi állapotuk miatt egészségügyi és ápolói személyzet gondoskodását igénylik.

A megye továbbra az intézményeit továbbra is szeretné az egészségügyi dolgozók, a mentők számára és a szociális intézmények dolgozói rendelkezésére bocsájtani karantén esetére, akik a szolgálatuk elvégzése után védelmezn9i szeretnének a családtagjaikat és nem térnek haza.

Kassa megyében a mai napig (2020.11.13) a fertőzöttek száma 8 715-re nőtt, ami a múlt péntekhez képest 14,22 százalékos növekedést jelent. Enyhén növekedett az új koronavírus fertőzöttek száma a szociális intézményekben is. Jelenleg a 13 megyei intézményből kilencben tartanak számon fertőzötteket és pozitív eredményt mutatott ki a teszt 42 alkalmazottanál és 142 kliensnél.

A legnagyobb járványügyi gócpont a rákóci Ondava DSS otthonban található, ahol a Regionális Közegészségügyi hivatal karantént írt elő november harmadikától visszavonásig. 10 alkalmazottnál és 89 kliensnél állapítottak meg fertőzést, két kliens a hétvégén kórházba került. A fertőzöttek száma növekedett a tőketerebesi Lumen otthonban, pozitív kovid tesztje 20 alkalmazottnak és 26 kliensek volt. Három alkalmazott és 17 kliens fertőződött meg a prakfalvai Idea DSS intézményben, konkrétan a Matilda Huta központban. A nagymihályi Anima DSS otthonban két alkalmazott és 5 kliens  fertőződött meg, a kassai Arcus DSS otthonban 3 alkalmazottnál állapítottak meg pozitív eredményt és egy újabb alkalmazott lett pozitív az őrmezői Harmonia DSS otthonban. Az őrmezői DSS Lidwina otthonban két alkalmazottnál állapítottak meg pozitív COVID-19 teszt eredményt, a királyfalvai Regina DSS otthonban 4 kliens fertőződött meg és egy kliensnél állapítottak meg pozitív eredményt a rozsnyói Subsidium intézményben.

Az kormány további 45 nappal hosszabbította meg a szükségállapot idejét, amely november 15.-től kezdődik. Különleges állapot áll fenn az országhatárokon. Három szlovák-magyar határátkelőhely áll nyitva: Bódvavendégi, Migléc és Újhely. A többi határátkelő zárva marad. A rendőrség véletlenszerű ellenőrzéseket végez. Az ukrán-szlovák Felsőnémeti határátkelőn a Szlovákiába érkezők kötelező antigén-testzelésen vesznek részt. Jelenleg ez az egyetlen átkelő Ukrajnából Szlovákiába, amelyen gyalogosok is átkelhetnek.

A zöld járásokban az érdeklődők önkéntes tesztelésen vehetnek részt. Kassa megyében nyolc helyen állnak rendelkezésre a tesztelő állomások:

Kassa: mobil PCR tesztelő hely, Louis Pasteur Egyetemi Kórház, Ipeľská 1
Kassa-környék Szepsi): Tűzoltóság, Fő utca 58, amfiteátrum Szepsi
Rozsnyó: Kórház és poliklinika, Špitálska 1
Rozsnyó: Szlovák Vöröskereszt, Pionierska 8
Rozsnyó: Tűzoltóság, Šafárikova 63
Tőketerebes: Kórház Tőketerebes, SNP 1079/76
Tőketerebes: Tűzoltóság, T.G. Masaryka 13
Tőketerebes (Királyhelmec): Kórház és poliklinika Királyhelmec, Nemocničná 18

Autor/zdroj: JUDr. Anna Terezková
Zverejnil: Mgr. Jana Jánošíková
Vytvorené: 27.11.2020 16:00
Upravené: 30.11.2020 13:29

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001