A megye szigorítja az intézkedéseket a COVID-19 második hullámában

A Kassa megyei önkormányzat két szociális intézményben is regisztrált koronavírussal fertőzöttet, valamint három megyei középiskola is bezárt az új koronavírus miatt.

A COVID-19 járvány kialakulása miatt a Kassa megyei önkormányzat ismét szigorítja az intézkedéseket. A mai napig az új koronavírussal fertőzötteket két szociális intézményben regisztrálta, amelyeknek a fenntartója. Ezenkívül a COVID-19 miatt jelenleg három megyei iskola zárta be a kapuit - a korompai, a szobránci és az iglói gimnázium. Mindhárom intézményben megszakadt a nappali tanítás és otthonról tanulnak a diákok.

A bárcai Via Lux szociális otthon egyik munkatársának a RT PCR teszt pozitív eredményt mutatott ki. Nem került közvetlen kapcsolatba az ügyfelekkel, jelenleg otthoni elszigeteltségben van. Az új koronavírussal az Idea szociális otthon három alkalmazottja is megfertőződött Prakfalván (gölnicbányai járás), akik jelenleg szintén karanténban vannak. Mindkét intézmény számára a megye RT PCR teszteket biztosított be.

A nyál és orr-váladék minták tesztelése után a Via Lux szociális otthonban nem találtak több fertőzött személyt. A prakfalvai IDEA otthon eredményei még nem állnak rendelkezésre.

„Mivel a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjáról van szó, a járvány kezdete óta az állami intézkedéseken túl is megpróbáltunk többet tenni. Bár a megyei szociális intézmény egyetlen kliense vagy alkalmazottja sem volt fertőzött az első hullámban, sajnos ezúttal nem kerültük el a vírust. Annak érdekében, hogy a vírus a lehető legkisebb mértékben terjedjen, úgy döntöttünk, hogy megtiltjuk az összes szociális intézmény látogatását október 1-től. Jelenleg teszteket juttatunk a megye összes szociális szolgáltatójának, beleértve a nem közösségi szolgáltatókat is. Abban az esetben, ha a helyzet rosszabbodik, a kassai önkormányzati válságügyi személyzete reagálni fog.“ – mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Ezenkívül korlátozták az ügyfelek látogatását az otthonokban. Minden intézmény készenléti tervel rendelkezik a vírus további terjedésének esetében.
A belső terekben fokozott a higiéniás és epidemiológiai intézkedés. Kötelező a védőmaszk viselése és a szigorú higiénia betartása. A létesítményeket rendszeresen és alaposan fertőtlenítik. Védőfelszerelés-tartalékokat hoztak létre a világjárvány második hulláma miatt.
Ugyanakkor karantén szobákat alakítottak ki az új ügyfelek esetleges fogadására.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának előírásaival összhangban szigorú higiéniás-epidemiológiai intézkedéseket kell alkalmazni minden iskolában és iskolai létesítményben. 2020. október 1-től tilos szalagavatókat vagy más tömeges rendezvényeket szervezni. Szintén nem ajánlottak a szabadtéri iskolai tevékenységek és a sítanfolyamok megszervezése. A testnevelés és a zenei nevelés oktatása szintén különös szabályozás alá esik, amelyet csak elméleti formában lehet megvalósítani. Testnevelés esetén a diákok például a szabadban mozoghatnak és sétálhatnak. Az iskoláknak azt javasoljuk, hogy távúton valósítsák meg a szülői értekezleteket, a szülői tanács és az iskolai tanács üléseit. Az iskola helyiségeit rendszeresen kell fertőtleníteni.

A járvánnyal kapcsolatos korlátozások Kassa-megye hivatalában is napi renden vannak. Visszavonásig szigorúan korlátozottak a szolgálati utak. Az épületbe történő belépéskor a hőmérsékletmérés kötelező. Látogatás csak regisztráció és hőmérsékletmérés után vehető igénybe a bejáratnál és a földszinten erre kijelölt helyiségben, szigorú higiéniai és járványügyi körülmények között. Nagyobb mértékben otthonról dolgozhatnak a hivatal alkalmazottai.

A világjárvány a kulturális eseményeket is negatívan érinti. Októberben elmarad nyolc nagyszabású rendezvény. Az őszi kínálatból kimarad a „Divadelné Jaklovce“ amatőr színjátszó fesztivál vagy a csipkeverés nemzetközi fesztiválja, „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“ cím alatt. Törölték a Fanfarfest fúvószenei fesztivált, a gyermekszínház műsorát „Divadelné Košice“, a „Polatorická jar“ című színjátszó fesztivált, az amatőr vegyes karok fesztiválját „Zborový spev Abova“, a „Folklórny prak“ fesztivált, valamit Andrej Bagar szlovák színész és rendező születésének 120. évfordulója alkalmából tervezett rendezvényt.

Az új kiállítások megnyitása a múzeumokban és galériákban ünnepélyes megnyitók nélkül zajlanak. A korlátozások a nyilvánosságra is vonatkoznak. A múzeumok vagy galériák látogatóinak száma korlátozva van.  10 m2 alapterületet írnak elő a szabályok egy látogatóra, de ez a feltétel nem vonatkozik a gyermekekre. Az épületekben és a kültereken kötelező az arcmaszk viselése. A kézfertőtlenítést a helyiségbe való belépés előtt, valamint a helyiségekben biztosítják. Minden kulturális intézmény betartja a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának előírásait, amelyek szerint a fedett rendezvényeken a jelenlévők száma nem lépheti túl az 50 főt, beleértve az alkalmazottak, a szervezők és a kiszolgáló személyzetet.

A színházi előadások, bankettek és büfék nélkül zajlanak, a nézőket a sakktáblák elvén ültetik. A kulturális intézmények szintén korlátozták az érintőpanelekhez való hozzáférést, a könyvtárak a kiadványok fertőtlenítését biztosítják.

A megye egyelőre még nem korlátozta a közlekedési szolgáltatásokat.
A 802818-as autóbuszjárat Kassa és Hidasnémeti között is változások nélkül közlekedik, de az utasok okmányait ellenőrzik az államhatáron.

A világjárvány első hullámában az autóbuszjáratok számát csökkentették az iskolai oktatás korlátozása és több szervezet vagy vállalat működése miatt. Kassa megye önkormányzata bebiztosítja a közlekedési lehetőségeket a következő közlekedési vállalatok közreműködésével: eurobus, a.s., ARRIVA Michalovce, a.s. a IDS Východ, s.r.o. Minden buszon havonta kétszer zajlik polimer fertőtlenítés, az állomások, a diszpécserközpontok és az ügyfélközpontok helyiségeit is rendszeresen és intenzíven fertőtlenítik. A Kassa megyei önkormányzat a járművezetők és az utasok egészségvédelmének növelését szolgáló egyéb lehetőségeit keresi.

Autor/zdroj: JUDr. Anna Terezková
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 12.10.2020 18:00
Upravené: 23.05.2022 09:58

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine