Vyhlásenie predsedu KSK Rastislava Trnku k EYOF 2021

Košický samosprávny kraj viackrát deklaroval, že má záujem spolupodieľať sa na organizácii Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF – Košice 2021. Uvedomujeme si význam tohto medzinárodného olympijského podujatia a pristupujeme k jeho organizácii s veľkou vážnosťou. Aby sa však EYOF v Košiciach konal, je potrebné v čo najkratšom čase začať s jeho prípravou, organizáciou aj s výstavbou športovej infraštruktúry. Spoločne s mestom Košice chceme zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov potrebných na príkladnú reprezentáciu Slovenskej republiky, Košického samosprávneho kraja a mesta Košice, a to nielen pre organizáciu EYOF, ale aj pre výstavbu športovej infraštruktúry nadnárodného významu, ktorá bude slúžiť všetkým obyvateľom.

Opakovane sme žiadali predsedu vlády o stretnutie, na ktorom by sme definovali, či je na EYOF dostatok finančných prostriedkov. Budeme ďalej žiadať o rokovanie s kompetentným členom vlády, aby sme vedeli, či štát podporí toto podujatie vo vyššej miere tak, ako je to všade inde v zahraničí.

Košický samosprávny kraj chce postaviť Atletickú halu (pri Športovom gymnáziu v Košiciach) aj Atletický štadión (na Popradskej ulici). Nechceme však, aby ich výstavba prebiehala ako Košická futbalová aréna, kde sa niekoľkokrát navýšila cena stavby, znižovala sa kapacita štadióna. Pôvodne mala futbalová aréna stáť 15 miliónov eur, pričom od začiatku bolo jasné, že tri milióny nie sú kryté zo žiadnych zdrojov. Potom sa cena navýšila na takmer 20 miliónov eur. Pôvodne mal mať štadión kapacitu pre 13 000 ľudí. Dnes sa hovorí o kapacite pre 6 000 ľudí. Namiesto štadióna kategórie 4, kde by mohla hrať aj slovenská reprezentácia, sa má stavať štadión kategórie 3, maximálne pre najvyššiu domácu súťaž. Chceme pracovať korektne a nezavádzať verejnosť. Nemôžeme a ani si nechceme dovoliť navyšovanie cien štadiónov.

Každý vie, ako vyzerá športová infraštruktúra v meste Košice, aj v celom kraji. Chýbajú dôstojné športové stánky, atletické haly aj atletické štadióny. Aj preto chce kraj investovať do ich výstavby, aby slúžili nielen pre účely EYOF, ktoré bude prebiehať iba niekoľko dní, ale ostanú slúžiť aj po jeho skončení. Košický kraj vie poskytnúť na EOYF aj existujúce telocvične. Tieto priestory však nezodpovedajú európskemu štandardu a podujatiu takého mimoriadneho významu. Do tých tiež chceme investovať, tieto investície však KSK nezahŕňa do financií, ktoré požadujeme od vlády.

Pracujeme aj na alternatívnych riešeniach budovania športovej infraštruktúry, ale ako hovoríme od začiatku, musíme vedieť, koľko financií je k dispozícii. Aj dom si viete plánovať a projektovať od 50 do 500 tisíc eur, avšak musíte vedieť dopredu, koľko peňazí máte k dispozícii a od toho sa odvíjajú projektové dokumentácie. Asi nikto nechce minúť niekoľko percent na dvoje projektové dokumentácie. Sú to bežné investičné postupy.

Keďže sa asi všetci zhodujeme v tom, že toto podujatie chceme, pán podpredseda povedal, že nemáme "dôkazy." Ja sa pýtam, aký dôkaz chce, keďže on má údaje o cenách od rôznych subjektov, avšak nie od tých, ktoré budú túto infraštruktúru budovať? Aký dôkaz reálnej ceny chce vláda? Mimochodom, konečnú cenu aj tak rozhodne verejné obstarávanie.

V médiách odznelo, že vláda uvažuje o zmene miesta, kde sa EYOF bude konať. Je však dôležité povedať, že vláda ani žiadny jej člen nerozhoduje o tom, kde sa bude EYOF organizovať. Možnosť organizácie nedrží v ruke štát ale mesto Košice. Rozhoduje o tom Európsky olympijský výbor, ktorý bude rozhodovať aj o prípadnej zmene miesta (spravidla to býva iná krajina). Zbytočne preto niekto obchoduje s miestom organizácie ako na arabskom trhu...

Mesto Košice spustilo výzvu https://sancapresport.sk/, ktorú som podporil aj ja a som rád, že ju podporuje aj široká športová verejnosť. Chceme mať športoviská, ktoré sa vyrovnajú európskemu štandardu a za ktorými nebudeme musieť cestovať do zahraničia, chceme vychovávať mladých športovcov a chceme, aby tieto športoviská slúžili obyvateľom nášho kraja. A to je cieľom aj tejto výzvy. Verím, že ju spolu s nami podporíte, aby sme vytvorili tlak na vládu a spoločne dosiahli to, že na EYOF poskytne štát viac peňazí, tak, ako je to všade inde v zahraničí.

Autor/zdroj: Ing. Rastislav Trnka
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 05.03.2019 18:00
Upravené: 28.01.2020 13:56

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001