Tajomstvo medovníkového srdca
Medovníky, medovnikárske formy, ale aj výrobky z dielní súčasných remeselníčok a remeselníkov nájdete na výstave v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici, ktorú otvoria v utorok 7. novembra.
Výstava v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti medovnikárstva, ale aj unikátnu medovnikársku dielňu Lefterovcov, jednej z posledných košických medovnikárskych rodín, ktorá spolupracovala s ďalšou významnou medovnikárskou rodinou Novellyovcov.
Výstava je zároveň venovaná genéze a vývoju medovnikárskych foriem a medovníkov, ktoré v priebehu stáročí podliehali rôznym módnym trendom. Výstava prezentuje drevené historické formy z 18. a 19. storočia plechové formy zo zbierok Východoslovenského múzea, medovníky, ktoré boli vytvorené na drevených formách, medovníky z plechových foriem a súčasné medovníčky z dielní šikovných medovnikárok.
Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční v utorok 7. novembra 2017 o 16. hodine v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici. Výstava potrvá do 9. apríla 2018.
Medovník je sladké pečivo z pšeničnej alebo ražnej múky, medu, cukru a korenín, ručne formované pomocou drevených foriem, ktoré sa v Európe začali používať v 14. storočí. Do konca 18. storočia bol pokrmom vyšších spoločenských vrstiev. V ľudovom prostredí sa udomácnil v 19. storočí. Podľa kvality múky, medu, druhov korenín a tvarov sa vyrábalo viacero druhov medovníkov, ktorých recepty si medovnikári chránili ako výrobné tajomstvo. Rozvoj cechovej výroby medovníkov na Slovensku nastal v 17. – 18. storočí v období protireformácie, keď ich hlavným objednávateľom boli pútnické centrá a spotrebiteľmi zámožnejší obyvatelia miest. Pre širšie vrstvy sa perník stal cenovo prístupným v druhej polovici 19. storočia, keď prudko vzrástol počet medovnikárskych dielní v mestách a mestečkách.
Autor/zdroj:
VSM
Zverejnil:
Ing. Peter Kupčík
Vytvorené:
06.11.2017 12:38
Upravené:
14.07.2021 14:51