Košický samosprávny kraj udelil najvyššie verejné ocenenia za rok 2020

Najvyššie verejné ocenenia Košického samosprávneho kraja 2020 sú rozdané. Tradičné podujatie už každoročne oceňuje jednotlivcov aj kolektívy, ktoré sa pričinili o prezentáciu a rozvoj Kraja doma aj za hranicami.

Z dôvodu epidemiologickej situácie a predĺženia núdzového stavu sa udeľovanie cien, ktoré je pravidelne spojené so slávnostným ceremoniálom, presunulo z decembra 2020 na 4. september tohto roka. Slávnostný galavečer sa konal v Štátnom divadle v Košiciach. Ocenenie si prevzalo 19 osobností a dva kolektívy z Košického kraja. „Okrem toho, že ocenení zviditeľňujú Košický kraj, hýbu nielen Slovenskom, ale aj svetom. Z nášho kraja pochádza toľko inšpiratívnych ľudí, že podobné oceňovanie by sme mohli pokojne robiť aj niekoľkokrát za rok.  Rozhodovanie o finálnom výbere osobností, ktorým sa poďakujeme verejne, nie je nikdy jednoduché. Myslím si však, že tento rok sme ocenili naozaj výnimočných ľudí, ktorým za ich prácu patrí naše poďakovanie,” povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Čestnú cenu predsedu Košického samosprávneho kraja získala naša najúspešnejšia  paralympionička v tanci na vozíku Helena Kašická. Je držiteľkou mnohých medailových umiestnení na najvyšších svetových súťažiach, viacnásobných titulov majstrov Európy a sveta.

Medzi ocenenými bol aj včelár Tibor Vargapál, ktorý vyrába jeden z najlepších medov na svete či herečka Eva Pavlíková. „Veľmi si cením, ak si niekto všimne moju prácu. Keď som sa dozvedela, že dostanem najvyššie ocenenie Košického samosprávneho kraja, nesmierne som sa potešila. Bolo to krásne, nehovoriac o tom, že som sa ocitla medzi tak múdrymi, šikovnými a vzácnymi ľuďmi,” povedala na margo ocenenia Eva Pavlíková.

Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja získala športová legenda, najlepší slovenský bežec 20. storočia a účastník štyroch olympijských hier Jozef Plachý, ale aj astrofyzik Norbert Werner, ktorý spolupracuje na medzinárodnom projekte nanosatelitu. Ten v marci 2021 odletel do vesmíru pod slovenskou vlajkou.

Cena Košického samosprávneho kraja bola udelená herečke Ľubici Blaškovičovej, folkloristke Marcele Maniakovej a takisto aj Fellinimu východnej Európy, najlepšiemu slovenskému režisérovi – Jurajovi Jakubiskovi, ktorý je tvorcom medzinárodného významu. Získal viac ako 90 ocenení po celom svete, no na svoj rodný domov nikdy nezabudol. „Niekedy mať talent je utrpenie, ale to utrpenie je krásne. V mojom živote som sa stretol s množstvom zázrakov, a preto ich dávam aj do filmov. Je však úžasné vidieť, že v rodnom kraji oceňujú moju prácu. A čo bude ďalej?  Budem tvoriť filmy plné lásky a pravdy. Vo filme si totiž mnohokrát niečo vymyslím, ale postavím to tak hodnoverne, že tomu ľudia uveria, a preto som vždy rád, ak dostanem ocenenie doma,” prezradil Juraj Jakubisko.

Košický samosprávny kraj po prvýkrát  udelil aj špeciálne ocenenie, Historická osobnosť regiónu.  Získal ho prvý župan Košickej župy Ján Rumann. Ocenenie sa udeľuje  „in memoriam“ osobnostiam, ktoré svojim celoživotným prínosom významne ovplyvnili historický vývoj v Košickom kraji. „Bol výraznou osobnosť slovenského národného života. Jeho zásluhou nastala politická konsolidácia a hospodárske oživenie východného Slovenska,” dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

Čestná cena predsedu KSK

Helena Kašická, paralympionička

Angelika Hanesz, učiteľka informatiky

Kolektív Strojníckej fakulty TUKE

Ľudmila Kolesárová, marketingová manažérka, aktivistka, publicistka

Richard Marko, generálny riaditeľ ESET

Helena Mišurdová in memoriam, ošetrovateľka ranených

Eva Pavlíková, herečka

Jurina Rusnáková, pedagogická, romistka

Tibor Vargapál, včelár

Mária Virčíková, technologická inovátorka

 

Cena predsedu KSK

Ladislav Orosz, právnik a pedagóg

Jozef Plachý, bežecká legenda

Ján Rosocha, prednosta Združenej tkanivovej banky LF UPJŠ a UNLP Košice

Združenie PRE LEPŠÍ ŽIVOT Rankovce

Norbert Werner, astrofyzik

 

Cena KSK

Ľudmila Lakomá-Krausová, akademická maliarka

Ľubica Blaškovičová, herečka, režisérka, kultúrna producentka

Marcela Maniaková, folkloristka

Viera Skoumalová, pedagogička

Juraj Jakubisko, režisér

 

Historická osobnosť regiónu

Ján Rumann, prvý župan Košickej župy

Autor/zdroj: JUDr. Anna Terezková
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 06.09.2021 10:29
Upravené: 18.04.2023 15:13

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine ISO 27001