27 na bruselskom tanieri
V belgickom Bruseli sa na začiatku júna uskutočnilo gastronomické podujatie nazvané „27 na tanieri“. Vône, chute a zvuky Zemplína na ňom predstavili naši stredoškoláci.
Podujatie organizovala bruselská mestská časť Ixelles a Košický samosprávny kraj sa do podujatia zapojil v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Na podujatí sa prezentovali jednotlivé krajiny prostredníctvom svojich gastronomických špecialít. Hlavnou cieľovou skupinou boli zamestnanci a návštevníci Európskeho parlamentu.
Obsahovú časť prezentácie zabezpečila hlavne Stredná odborná škola obchodu a služieb z Michaloviec. Teplé jedlá pripravili v priestoroch kuchyne Stáleho zastúpenia SR pri EÚ. Študenti pod odborným vedením svojich majstrov a majsteriek ponúkli ochutnávku regionálnych špecialít – zemplínske holubky, tokajské víno, tradičný zemplínsky koláč, makovníky a orechovníky. Do prezentácie sa zapojili aj ďalšie školy prostredníctvom svojich výrobkov, ktoré poslali do Bruselu, napr. Hotelová akadémia zo Spišskej Novej Vsi.
Stánok pritiahol záujem aj slovenských europoslancov Borisa Zalu a Moniky Smolkovej. Tá svoju krajanskú skupinu prijala večer pred podujatím a previedla ju aj Európskym parlamentom.
„Išlo už o tretí ročník festivalu, regionálna samospráva sa zúčastnila doteraz na všetkých. Napriek veternému počasiu bol o zemplínske špeciality veľký záujem. Okrem zemplínskej gastronómie bolo v slovenskom stánku počuť aj nárečie a hostia mohli obdivovať aj zemplínske kroje, ktorých boli oblečené študentky hotelovej akadémie. V stánku sa spoločne s Košickým prezentoval opäť aj Prešovský samosprávny kraj,“ informoval Martin Mojžiš z Úradu KSK.
Autor/zdroj:
Archív KSK
Zverejnil:
Ing. Peter Kupčík
Vytvorené:
14.06.2017 14:00
Upravené:
12.02.2018 14:48