27 na bruselskom tanieri

V belgickom Bruseli sa na začiatku júna uskutočnilo gastronomické podujatie nazvané „27 na tanieri“. Vône, chute a zvuky Zemplína na ňom predstavili naši stredoškoláci.

Podujatie organizovala bruselská mestská časť Ixelles a Košický samosprávny kraj sa do podujatia zapojil v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Na podujatí sa prezentovali jednotlivé krajiny prostredníctvom svojich gastronomických špecialít. Hlavnou cieľovou skupinou boli  zamestnanci a návštevníci  Európskeho parlamentu.

Obsahovú  časť prezentácie zabezpečila hlavne Stredná odborná škola obchodu a služieb z Michaloviec. Teplé jedlá pripravili v priestoroch kuchyne Stáleho zastúpenia SR pri EÚ.  Študenti pod odborným vedením svojich majstrov a majsteriek ponúkli ochutnávku regionálnych špecialít – zemplínske holubky, tokajské víno, tradičný zemplínsky koláč, makovníky a orechovníky. Do prezentácie sa zapojili aj ďalšie školy prostredníctvom svojich výrobkov, ktoré poslali do Bruselu, napr. Hotelová akadémia zo Spišskej Novej Vsi.

Stánok pritiahol záujem aj slovenských europoslancov Borisa Zalu a Moniky Smolkovej. Tá svoju krajanskú skupinu prijala večer pred podujatím a previedla ju aj Európskym parlamentom. 

„Išlo už o tretí ročník festivalu, regionálna samospráva sa zúčastnila doteraz na všetkých. Napriek veternému počasiu bol o zemplínske špeciality veľký záujem. Okrem zemplínskej gastronómie bolo  v slovenskom stánku počuť aj nárečie a hostia mohli obdivovať  aj zemplínske kroje, ktorých boli oblečené študentky hotelovej akadémie.  V stánku sa spoločne s Košickým prezentoval opäť aj Prešovský samosprávny kraj,“ informoval Martin Mojžiš z Úradu KSK.

 

Autor/zdroj: Archív KSK
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 14.06.2017 14:00
Upravené: 12.02.2018 14:48

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Basic Information in Help of Ukraine