Zelenina z agrokruhov putuje do školských jedální

Študenti v Pribeníku pozbierali prvú úrodu, ktorú vypestovali v systéme Agrokruh, a to v objeme takmer 7 ton.

Na modelovej školskej farme na elokovanom pracovisku župnej Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku začali s distribúciou zeleniny. Tú vypestovali študenti za pomoci majstrov odbornej výchovy v systéme Agrokruh. Na dvanástich kruhoch v tvare špirály, ktoré obrábali štyri otočné ramená na elektrický pohon, vyrástla koreňová zelenina, ale aj tekvice, paradajky či kukurica.

„Úroda v objeme takmer 7 ton zeleniny z modelovej farmy, ktorú zriadil Košický samosprávny kraj, neostane bez úžitku. Okrem toho, že budúci poľnohospodári si na poliach vyskúšali moderné a k prírode šetrné pestovanie, výsledok ich práce sa dostane na stôl ďalším stredoškolákom. V týchto dňoch bezodplatne distribuujeme vypestovanú zeleninu do jedální župnej Hotelovej akadémie v Košiciach a Gymnázia v Kráľovskom Chlmci. Dodávky zeleniny chceme postupne distribuovať do jedální ďalších škôl či zariadení sociálnych služieb,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Do konca septembra bude prebiehať zber zvyšnej úrody. Počas októbra a novembra sa bude realizovať navážanie piesku a kompostu na pôdu, aby sa v budúcej sezóne zlepšila jej úrodnosť. Jednotlivé ramená systému Agrokruh sa nebudú demontovať, žiaci ich pred zimou izolujú tak, aby sa nepoškodili a mohli ich použiť v nasledujúcej sezóne. Komponenty budú uskladnené v priestoroch školského hospodárstva.   

Systém obrábania poľnohospodárskej pôdy s využitím agrokruhov môžeme na Slovensku vidieť na troch miestach, iba v Pribeníku ide o prvú oficiálnu verziu funkčného prototypu. Na poliach modelovej farmy tento rok vysadili približne jedenásť druhov plodín, podľa riaditeľky SOŠ v Pribeníku Silvie Sakáčovej sa im najviac osvedčilo pestovanie zeleru, papriky, cibule, cukety, cvikly či fazule. „Ako pri každom pilotnom projekte, aj pri tomto sme sa stretli s problémami, ktoré sme nevedeli ovplyvniť. Išlo hlavne o počasie a striedavé obdobia sucha a dažďa, ktoré niektoré druhy zeleniny znehodnotilo. Všetko ostatné sme riešili operatívne hlavne v spolupráci so Strednou priemyselnou školou strojníckou v Košiciach, ktorá vždy zabezpečila rýchly servis ramien agrokruhov. Poďakovanie patrí aj zamestnancom školy, ktorí sa o polia starali počas prázdnin. Verím, že nasledujúca sezóna bude ešte úrodnejšia,“ dodala Sakáčová.

Už budúci rok študenti zasadia semená v bio kvalite, aby zelenina vypestovaná na modelovej farme mohla získať označenie bio zelenina.

Autor/zdroj: JUDr. Anna Terezková
Zverejnil: Mgr. Jana Jánošíková
Vytvorené: 23.09.2021 09:00
Upravené: 23.09.2021 10:24

Udalosti

Zobraziť všetky udalosti

Savoro palo COVID-19 Tájékoztató oldal a koronavírusról