Úrad Košického samosprávneho kraja, Námestie Maratónu mieru 1, 042 66 Košice www.vucke.sk

[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...


Začiatok stránky, titulka:

Účasťou na medzinárodných projektoch a mobilitách skvalitňujeme systém vzdelávania

Pokračuj v čítaní alebo preskoč na menu. Ďalšie možnosti: Začiatok stránky; Zoznam sekcií; Vyhľadávanie; Pätičkové informácie.

Pokračovanie obsahu:

Cieľom projektu „Odborným vzdelávaním bližšie k praxi“ bolo formou školení, účasťou na workshopoch, účasťou (hospitáciami) na teoretickej a praktickej príprave žiakov v rámci profilových odborných predmetov pre  profesie kuchár, čašník, cukrár, pekár, pohostinstvo a hotelierstvo, gastronómia, informatika, cestovný ruch získať informácie z uplatňovaných foriem , metód, výstupov v OVP. Stretnutia a besedy s podnikmi a strediskami realizujúcimi praktickú prípravu, s manažmentom školy k problematike spolupráce škola-samospráva-profesijné zväzy-podniky - výmena skúseností a dobrej praxe.

Od novembra 2014 odišlo do partnerských škôl na týždňovú mobilitu do Saint Michel Mont Mercure vo Francúzsku 7 účastníkov- učiteľov a odborníkov, do Szegedu v Maďarsku 4 učitelia, do estónskeho Haapsalu 5 učiteľov.

Teoretické poznatky s dôrazom na prax

Praktické poznatkyV rámci pracovného programu sa účastníci zúčastnili na teoretickom a praktickom vyučovaní AJ, technológie prípravy pokrmov, odborného vyučovania pre odbory pekár a cukrár, ale aj techniky obsluhy, hodiny geografie cestovného ruchu, manažmentu a marketingu, ekonomiky.

Súčasťou pobytu boli prehliadky a diskusie s majiteľmi reštauračných zariadení, v ktorých prebieha odborná prax žiakov k problematike odborného a duálneho vzdelávania.

Ďalej sa zúčastnili konferencie na tému „Európske kulinárske dedičstvá - skúsenosti a know-how“, - úloha odborného školstva a podnikateľského sektora a výsledky tu dosiahnuté. Súčasťou konferencie boli gastronomické workshopy žiakov a učiteľov, ktorí sa zúčastnili stáží v krajinách Litva, Taliansko, Maďarsko, Poľsko.

V Szegede boli učitelia členmi odbornej hodnotiacej komisie v súťaži odbornej zručnosti žiakov „Gastronómia rôznymi spôsobmi“, kde hodnotili kvalitu, servis vyrobených jedál poľovníckej kuchyne.

Mobility sú prínosom nielen pre školu a jej žiakov

Zaujímavou skúsenosťou bolo vidieť moderne vybavené priestory pre praktickú prípravu v školách, ktoré boli okrem iného vybudované aj vďaka veľkej podpore rodičov, miestnych podnikov a samosprávy, najmä vo Francúzsku a Estónsku.

V rámci pobytov sa mali možnosť stretnúť s predstaviteľmi mesta a vymeniť si skúsenosti zo spolupráce škola-samospráva-podniky, pričom najmä vo Francúzsku je táto spolupráca závideniahodná.

Keďže škola musí rešpektovať súčasný systém regionálneho školstva ako aj záväzné časti vzdelávacích programov, výsledky nášho projektu vrátane návrhov a odporúčaní môžu mať podporný charakter nielen pre školu, ale aj zriaďovateľa, pre profesijné zväzy, živnostenskú komoru a spolupracujúce podniky. Pridanou hodnotou je, že učiteľ môže cez inovatívne zmeny priblížiť odborné vzdelávanie a výstupy (záverečné a maturitné skúšky) technikám uplatňovaným v rozvinutých školských systémoch a smerom k potrebám praxe.

Účastníci projektu

Z pobytu si všetci zúčastnení odniesli certifikáty o účasti, Europass mobility, množstvo námetov na inovácie pre OVP , spoluprácu s podnikateľských sektorom pri OVP a zavádzaní duálneho vzdelávania v hotelierstve a pohostinstve. V neposlednom rade sme nadviazali kontakty s novými partnerskými podnikmi.

Škola prínos zhodnotí na celoškolskej odbornej konferencii k priebehu a výsledkom projektu 28.5.2015.

Sme radi, že touto cestou môžeme poďakovať za spoluprácu a podporu pri realizácii projektov celoživotného vzdelávania Slovenskej živnostenskej komore v Košiciach ako aj nášmu zriaďovateľovi Košickému samosprávnemu kraju.

 

Koniec obsahu.


ZOZNAM SEKCII:

VYHLADAVANIE NA WEB SIDLE:

Hľadať


PÄTIČKA:

Copyright © 2009-2024 Košický samosprávny kraj. Všetky práva vyhradené.
Stránky generuje redakčný systém WebJET.

Koniec stránky.